Warning: Use of undefined constant sanitize_output - assumed 'sanitize_output' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/czechy_www/www/czechy.travel.pl/wp-content/themes/czechy/header.php on line 18
FAQ | Czechy | Biuro Podróży Family TOUR®

Infolinia: 33 853 2075 / 53-43-43-500

Czechy - wSPAniały, zdrowy wypoczynek przy źródłach termalnych

wSPAniałe miejsca relaksu i wypoczynku
Radość, Relaks, Zabawa
PRAHA - stolica Czech
SKARBY Czech - warte odkrycia
Sprawdź dostępność wolnych miejsc
Rajski relaks i regeneracja

FAQ

Odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania.

  1. Jakie są standardy i kategoryzacja hoteli?

    Kategoryzacja hoteli nie jest pojęciem uniwersalnym – pomiędzy poszczególnymi krajami występują różnice w liczbie gwiazdek przyznawanych hotelom za określony standard (ta sama liczba gwiazdek nie zawsze odpowiada takiemu samemu standardowi hoteli w różnych miejscach na świecie). Tym niemniej, zwracamy uwagę, iż system klasyfikacyjny odnosi się do średniego poziomu usług w danym kraju.

    • ** proste hotele lub apartamenty o funkcjonalnych pokojach przeznaczone dla mniej wymagających Klientów.
    • *** hotele lub apartamenty średniej klasy oferujące właściwy serwis. Stanowią najczęściej spotykaną kategorią obiektów w naszej ofercie.
    • **** hotele lub apartamenty o dobrym standardzie usług i zakwaterowania.
    • ***** hotele lub apartamenty o wysokim standardzie, spełniające wymagania najbardziej wymagających Klientów.

    SV/MB -widok na morze, najczęściej dodatkowo płatny

  2. Ile trwa doba hotelowa?

    Doba hotelowa, a co za tym idzie świadczenia hotelowe (np. wyżywienie), we wszystkich hotelach i apartamentach kończy się o godz. 10.00, a rozpoczyna się w godz. 14.00-15.00. W przypadku późnych wylotów, bez względu na godzinę zakwaterowania, należy opuścić pokoje do godz. 10.00 w dniu wykwaterowania. Goście najczęściej otrzymują pokój do składowania bagażu. W przypadku wylotów nocnych Goście kwaterowani są po przybyciu do hotelu – co oznacza, że doba hotelowa liczona jest od godz. 14.00-15.00 dnia poprzedzającego wylot. Analogicznie w przypadku nocnych powrotów do kraju. Rozpoczęcie świadczeń all inclusive następuje po zameldowaniu w hotelu, pod warunkiem, że trwa już pierwsza doba hotelowa, a kończy się z momentem wykwaterowania, jednak nie później niż koniec ostatniej doby hotelowej.

  3. Jaka waluta płatnicza obowiązuje na terenie Czech?

    Pomimo tego, że Republika Czeska jest członkiem UE, nie jest na razie członkiem strefy Euro, więc waluta euro nie jest tu oficjalnym środkiem płatniczym – jednkaże bez problemów można je wymienić na czeskie korony.

    Oficjalnym środkiem płatniczym są czeskie korony – jedna korona składa się ze 100 halerzy. Drobne monety zaczynają się od 1 korony, potem są 2 korony, 5 koron, 10 koron, 20 koron i 50 koron. Banknoty zaczynają się od wartości 100 koron, następnie jest 200 koron, 500 koron, 1000 koron, 2000 koron oraz 5000 koron.

  4. Jakie obowiązują najważniejsze przepisy ruchu drogowego w Czechach?

    • Obowiązuje ruch prawostronny
    • Obowiązek używania pasów bezpieczeństwa
    • Jazda z włączonymi światłami mijania przez cały rok
    • Dzieci (poniżej 150 cm wzrostu i 36 kg wagi) należy przewozić wyłącznie w specjalnych fotelikach samochodowych. Dotyczy to wszystkich typów pojazdów.
    • Rowerzyści poniżej 18 lat są zobowiązani do jazdy w kaskach ochronnych.
  5. Jakie dokumenty należy posiadać przy kontroli policyjnej w Czechach?

    W trakcie kontroli policyjnej kierowca zobowiązany jest do okazania funkcjonariuszowi patrolu policyjnego paszportu lub innego dokumentu tożsamości (obywatele UE), prawa jazdy (europejskie lub międzynarodowe) oraz dokumentów pojazdu (dowód rejestracyjny, polisa OC)

  6. W co powinien być wyposażony samochód na terenie Czech?

    Jak podaje czeski Centralny Auto Moto Klub (www.uamk.cz) do obowiązkowego wyposażenia samochodów osobowych i ciężarowych w Czechach należą:

    • zapasowe bezpieczniki elektryczne
    • zapasowe żarówki i narzędzia potrzebne do ich wymiany
    • koło zapasowe, podnośnik i klucz do koła (Od 15.09.2009 pojazdy silnikowe bez oznak defektu ogumienia, które będą wyposażone w środki do bezdemontażowej naprawy koła, nie muszą być wyposażone w koło zapasowe. Dotyczy to także starszych samochodów osobowych wprowadzonych do ruchu przed 15. września 2009, pod warunkiem że producent samochodu wyraża zgodę na brak wyposażenia auta w koło zapasowe, ewentualnie jeśli nowe pojazdy danego typu są wprowadzane na rynek bez kół zapasowych.)
    • apteczka samochodowa – zmiany w wyposażeniu obowiązują do 1 stycznia 2011 (m.in. specyfikacja rozmiarów nożyczek, bandaży, folia izotermiczna, itd.)
    • trójkąt ostrzegawczy
    • gaśnica (obowiązkowa w samochodach ciężarowych i autokarach)

    Zaleca się także posiadanie kamizelki odblaskowej (w samochodach służbowych jest obowiązkowa). Od 1 stycznia 2011 kierowcy wszystkich pojazdów silnikowych zarejestrowanych w Republice Czeskiej będą obowiązani posiadać kamizelkę odblaskową. Ten obowiązek będzie dotyczył także motocykli.

  7. Czechy - jaka kuchnia?

    Republika Czeska, podzielona na trzy regiony: Czechy (łac. Bochemia), Morawy i Śląsk Czeski, to kraj o bogatej historii, która jest zawarta także w tutejszych potrawach. Kraj będący przez setki lat pod wpływem Austro-Węgier, a po II wojnie światowej połączony ze Słowacją, posiada znamiona wszystkich tych państw. Jednakże, mimo kulinarnych wpływów sąsiadów, Czesi zachowali również swoje narodowe potrawy, które pozostały oryginalne i zachowały smak staroczeskich kulinarnych przepisów.

    Kuchnia czeska to prawdziwe bogactwo smaków, szczególnie dla wielbicieli tradycyjnych dań przyrządzanych według starych receptur. Prawdziwe czeskie dania najłatwiej można odnaleźć w mniejszych miejscowościach, w których utrzymał się jeszcze duch starych, dobrych, nieskomercjalizowanych czasów.

    Najbardziej ekskluzywne lokale spotyka się w Pradze, która, jak na stolicę przystało, jest najbardziej obleganym turystycznie miastem Czech. Niemalże na każdej uliczce znajdują się restauracje (cz. restaurace), bary, gospody (cz. hospody) i piwiarnie (cz. pivnice), które zapraszają na smakołyki ze swojej kuchni. Wiele z nich stało się miejscami kultowymi, jak chociażby Gospoda u Kalicha, w której pijał piwo słynny wojak Szwejk. Te naznaczone historią lokale są drogie i nie zawsze nastawione na najwyższą jakość potraw, aczkolwiek nawet w samym sercu Pragi można najeść się do syta za przyzwoitą cenę.
    Poza daniami oferowanymi w eleganckich restauracjach czy piwnicach, zaopatrzonych w najlepsze czeskie piwa, warto spróbować przysmaków serwowanych w barach przekąskowych na targach i rynkach. Te miejsca obfitują w stragany z pysznymi praskimi kiełbaskami, (cz. klobásy), które można zjeść na gorąco z dodatkiem musztardy lub ketchupu. Można również zatrzymać się przy budkach, w których sprzedaje się parówki w bułce (cz. párky), odpowiednik amerykańskich hot dogów. Czesi nie są może znani z wyrobów wędliniarskich, aczkolwiek wiele z tych garmażeryjnych produktów ma doskonały smak. Zakłady mięsne w Kostelcu, znane są z produkcji aromatycznej, wędzonej kiełbasy zwanej lovecky Salam oraz wędzonej praskiej szynki (cz. pražka šunka) dostępniej również na straganach w Pradze.

    Należy zaznaczyć, że kuchnia czeska jest raczej ciężka i kaloryczna, ale bardzo smaczna. Obok wędlin, serwowane są wszelkiego rodzaju mięsa. Na pierwsze miejsce zdecydowanie wysuwa się wieprzowina, duszona w rozmaitych sosach lub opiekana na ruszcie (cz. vepŕova piec). Dziczyzna również zajmuje ważną pozycję w czeskiej kuchni, a bardziej ekskluzywne, narodowe restauracje prześcigają się w sposobach podawania sarniny oraz dzikiego ptactwa, m.in. bażantów. Zamawiając potrawę w restauracji lub innym większym lokalu gastronomicznym należy pamiętać, że danie główne składa się z mięsa, ryby lub drobiu oraz ziemniaków (cz. brambory) czy knedlików, bez których kuchni czeskiej nie można sobie wyobrazić. Osobno zamawia się sałaty i surówki, a najczęściej serwowanym warzywem jest duszona czerwona i biała kapusta (cz. zeli).

    Czesi uwielbiają również zupy (cz. polévky), które są podstawą każdego obiadowego posiłku. Najsłynniejsza w Pradze jest zupa z flaków (cz. drstkova polevka), w innych regionach Chech serwuje się równie wspaniałą, zupę czosnkową (cz. česnakova polévka). Zwieńczeniem każdej kulinarnej uczty są desery podawane w eleganckich kawiarniach (cz. kavárna) i cukierniach. Jednym z nich są również knedliki, przyrządzane na słodko z dodatkiem owoców. Innymi słynnymi deserami są: narodowe ciasto zarówno Czechów jak i Austriaków, a mianowicie jabłkowy strudel (cz. jablkový štrůdl) oraz bułeczki z powidłami (cz. cesky kolac).

    Czeskie jadło najlepiej smakuje w piwiarniach i gospodach, w których grzechem byłoby nie skosztowanie czeskiego piwa. Republika Czeska to kraj piwoszy, a piwowarstwo jest jednym z najstarszych rzemiosł na tych ziemiach. Lata praktyki i udoskonalania receptur pozwoliły wybić się czeskim browarom oraz zająć jedno z czołowych miejsc na świecie. Najczęściej spożywa się piwo jasne (cz. svétlé), ale również popularne jest piwo ciemne (cz. tmavé). Do najsłynniejszych należą wielkie browary: Pilsner, Staropramen, Kozel czy Budweiser. Obok magnatów piwowarskich istnieją również mniejsze, znakomicie prosperujące browary, produkujące swoje własne rodzaje piwa. Przeważnie znajdują się one w osławionych przez lata gospodach czy piwnicach. Do takiej zalicza się, znajdująca się w Pradze, Gospoda U Fleku, która wytwarza swoje flekovske piwo już od pięciu wieków.
    Osoby, które nie gustują w piwach, mają ogromny wybór win i mocniejszych alkoholi. W Czechach są dwa główne regiony zasobne w winnice. Są to okolice Pragi oraz Brno w Morawach. Najwięcej produkuje się win białych, aczkolwiek nie są one aż tak smaczne jak czerwone. Do najbardziej znanych zalicza się: Veltinské Zelené, Ryzlink Vlaśsky, Rulandské Bile oraz Muskat Moravsky. Można się nimi delektować w czeskich winiarniach (cz. vinárna), a w chłodniejsze dni serwowane jest również wino grzane (cz. svarené vino). Natomiast, jeśli chodzi o wysoko procentowe alkohole najsłynniejsze to: Becherovka, Borovička oraz Slivovica. Czesi znani są również z produkcji Absyntu, trunku, kiedyś sporządzanego na bazie piołunu, z którego, po odpowiedniej obróbce, uzyskiwano tujon- substancję halucynogenną.

    Jak widać w Czechach oprócz wspaniałych miejsc i zabytków, warto odwiedzić tutejsze gospody i restauracje. Wspaniałe potrawy zapadają w pamięć, a o czeskich knedliczkach nie można przestać marzyć.

  8. Jakie są ograniczenia prędkości w Czechach?

    W Czechach obowiązują trzy kategorie prędkości (teren zabudowany, drogi poza terenem zabudowanym oraz autostrady), na których obowiązują (o ile nie postanowiono inaczej) następujące ograniczenia:

    • autostrady – 130 km/h
    • w terenie zabudowanym – 50 km/h
    • poza terenem zabudowanym – 90 km/h
  9. Jakie obowiązują opłaty drogowe w Czechach?

    Autostrady i opłaty drogowe

    Czechy dysponują 878 km autostrad oraz dróg szybkiego ruchu. Jeżeli chcecie Państwo podróżować po Czechach własnym samochodem, należy na przedniej szybie posiadać naklejoną aktualną winietę, potwierdzającą uiszczenie opłaty za korzystanie z autostrad. Winiety można kupić na stacjach benzynowych oraz w urzędach pocztowych.

    Ceny winiet dla samochodów o masie całkowitej do 3,5 ton

    • 10 dniowe – 250 koron
    • 1 miesiąc – 350 koron
    • 1 rok – 1200 koron

    Cena winiet dla samochodów o masie całkowitej od 3,5 do 12 ton

    Pojazdy te muszą być wyposażone w urządzenie elektroniczne PREMID. Wysokość opłaty drogowej określać będzie iloczyn stawki opłaty drogowej oraz przejechanej odległości po płatnej drodze publicznej. Stawki opłaty drogowej mogą być zróżnicowane w zależności od klasy emisji pojazdu, liczby osi pojazdu lub pociągu drogowego, pory dnia albo pory roku.

    Motocykle na czeskich autostradach nie muszą mieć winiety – winiety obowiązują jedynie dla pojazdów dwuśladowych (4 i więcej kołowych).

Certyfikaty, wyróżnienia, opinie / Gwarancja udanego i bezpiecznego wypoczynku!
Certyfikat Rzetelności Rzetelna Firma
Certyfikat Wiarygodna Firma
Certyfikat "Lider Polskiej Turystyki" branźowego magazynu "Rynek Podrózy"
Sprawdź opinie o nas na opineo.pl
Program "Słucham swoich Klientów"

Zobacz więcej »

Media społecznościowe

Społeczności Family TOUR®, zobacz lub skontaktuj się z nami!


Dostępne formy płatności
  • PayU
  • VISA Mater Card
  • mTransfer
  • Przelew 24 Bank Zachodni WBK
  • Multi Transfer
  • Alior Bank
  • ING Bank Śląski
  • PKO 24 Przelew4
  • Credit Agrocola Bank Przelew Online
  • Millenium Bank
  • Bank BPH
  • Getin Bank
  • Bank Pocztowy
  • Inetligo
  • Płacę z iPKO
  • Raiffeisen Bank
  • Polbank EFG
  • Kredyt Bank
  • Bank BGŻ
  • Deutsche Bank
  • City Handlowy
  • Meritum Bank
  • Invest Bank
  • Nordea
  • Eurobank Płatność Online
Zapłać online za pobyt z:
Czy wiesz, że Twoja przeglądarka internetowa jest przestarzała?

Aby uzyskać jak najlepsze doświadczenia przy użyciu naszej witryny, zalecamy uaktualnienie do nowoczesnej przeglądarki internetowej.

Dowiedz się, co możesz zrobić!

Serwis wykorzystuje pliki cookies zgodnie z Polityką prywatności. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na ich wykorzystywanie w zakresie odpowiadającym konfiguracji Twojej przeglądarki. ×